Υπεριδρωσία σημαίνει υπερβολική εφίδρωση. Μπορεί να είναι εντοπισμένη ή να επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Η εφίδρωση ελέγχεται από τον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει σήματα κατά μήκος ορισμένων νεύρων που ονομάζονται “συμπαθητικά νεύρα” στους ιδρωτοποιούς αδένες στο δέρμα.

Αυτά τα νεύρα είναι μέρος του «αυτόνομου νευρικού συστήματος», το οποίο ελέγχει πολλές ασυνείδητες λειτουργίες του σώματος. Η αυξημένη εφίδρωση είναι μια φυσιολογική απάντηση σε άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος και σε συναισθήματα, όπως το άγχος.

Η υπεριδρωσία οφείλεται στους ιδρωτοποιούς αδένες που παράγουν «νερό» (εκκρινείς), και όχι στους ιδρωτοποιούς αδένες που παράγουν έναν πιο λιπαρό τύπο ιδρώτα που προκαλεί οσμή (αποκρινείς). Ως εκ τούτου, η κακή μυρωδιά δεν είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της υπεριδρωσίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα πόδια ιδρώσουν στο εσωτερικό υποδημάτων, η υπερανάπτυξη αβλαβών βακτηρίων του δέρματος μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη οσμή.

Φυσική εξέταση

Η τοπική συμμετρική υπεριδρωσία (πρωτοπαθής υπεριδρωσία) είναι ο πιο κοινός τύπος υπεριδρωσίας, επηρεάζει ορισμένα σημεία (εντοπισμένη) και εξίσου τις δύο πλευρές του σώματος (συμμετρική). Οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα, το πρόσωπο, το τριχωτό κεφαλής, ή ο συνδυασμός αυτών, αποτελούν τις συνηθέστερες θέσεις εντόπισης. Η αιτία δεν είναι γνωστή. Αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία και μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο των ετών. Αυτό το είδος της υπεριδρωσίας ονομάζεται επίσης εστιακή υπεριδρωσία και έχει την τάση να εμφανίζεται σε οικογένειες. Το ένα τρίτο των πασχόντων μπορεί να έχει ένα μέλος στην οικογένεια με το ίδιο πρόβλημα.

Η γενικευμένη υπεριδρωσία αφορά ολόκληρο το σώμα και μπορεί να προκληθεί από ορισμένες ασθένειες, (λοιμώξεις), καθώς και από ορμονικές συνθήκες (εμμηνόπαυση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός). Αυτό το είδος της υπεριδρωσίας ονομάζεται δευτεροπαθής. Επίσης, μερικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση (αντικαταθλιπτικά). Μερικές φορές η αιτία δεν μπορεί να βρεθεί.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την υπεριδρωσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα προσβεβλημένα άτομα είναι υπερβολικά αγχώδη. Μερικές φορές η ίδια η ανησυχία για εφίδρωση μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο και να κάνει το πρόβλημα χειρότερο.

Ασθένεια ή ερεθισμός των συμπαθητικών νεύρων σπάνια αποτελούν αιτία αυξημένης εφίδρωσης, είτε γενικευμένης, είτε εντοπισμένης (συνήθως μόνο στη μία πλευρά). Η υπεριδρωσία αποτελεί χαρακτηριστικό ορισμένων σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων.

Ο ορατός ιδρώτας, τα βρεγμένα ρούχα από ιδρώτα και η υγρή χειραψία μπορεί να είναι ενοχλητικά και να επηρεάζουν την εργασία και τις προσωπικές σχέσεις. Σε μερικούς ανθρώπους η εφίδρωση στα χέρια προκαλεί προβλήματα όταν γράφουν σε χαρτί, χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο, παίζουν μουσικά όργανα ή ασχολούνται με κάποιο σπορ που παίζεται με ρακέτα.

Θεραπεία

  • Αποφυγή παραγόντων που μπορούν να πυροδοτήσουν την υπεριδρωσία – επανεξάταση του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών και επαναπροσδιορισμός τους όταν είναι απαραίτητο
  • Aluminium chloride τοπικά
  • Ιοντοφόρηση
  • Βοτουλινική τοξίνη
  • Χειρουργικές μέθοδοι – αφαίρεση δέρματος που περιέχει υπερδραστήριους ιδρωτοποιούς αδένες ή απόξεση και απομάκρυνση των ιδρωτοποιών αδένων