Η λευκή πιτυρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3-16 ετών, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε ενήλικες, ενώ είναι πιο συχνή στο ανδρικό φύλο σε σχέση με το γυναικείο. Είναι συχνότερη σε ανοιχτόχρωμα άτομα, αλλά στους σκουρόχρωμους ασθενείς φαίνεται περισσότερο.

Τα ακριβή αίτια της λευκής πιτυρίασης δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, θεωρείται μια ήπια μορφή ατοπικής δερματίτιδας, δηλαδή μια μορφή εκζέματος.

Φυσική εξέταση

Η λευκή πιτυρίαση εκδηλώνεται με στρογγυλές ή ωοειδείς υπομελαχρωματικές κηλίδες ή ελαφρώς επηρμένες βλάβες, διαμέτρου 0,5-2cm, αν και μπορεί στο σώμα να είναι μεγαλύτερες, ως 4cm. Οι αλλοιώσεις χαρακτηρίζονται από ξηρότητα, μικροαπολέπιση και μερικές φορές ήπιο κνησμό. Η μικροαπολέπιση είναι πιο αισθητή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ως αποτέλεσμα του ξηρού αέρα στις κατοικίες των ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το μαύρισμα του φυσιολογικού δέρματος της περιοχής πέριξ των δερματικών αλλοιώσεων κάνει τις βλάβες της λευκής πιτυρίασης πιο εμφανείς. Η πιο συχνή θέση εντόπισης είναι το πρόσωπο (μάγουλα), αλλά στο 20% των περιπτώσεων εκδηλώνεται και στους βραχίονες, στο λαιμό, ή στους ώμους. Η λευκή πιτυρίαση είναι μια πάθηση που συχνά συγχέεται με την ποικιλόχρους πιτυρίαση ή τη λεύκη.

Θεραπεία

Η λευκή πιτυρίαση είναι αυτοπεριοριζόμενη, αλλά μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες ως 1-2 χρόνια. Οι βλάβες του προσώπου είναι αυτές που παραμένουν ενεργές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Τοπική ενυδάτωση
  • Ασθενή τοπικά κορτικοστεροειδή (υδροκορτιζόνη)
  • Τοπικά ανοσοτροποποιητικά (tacrolimus) – φαίνεται ότι επιταγχύνουν την αποθεραπεία
  • Αντιηλιακή προστασία – πρόληψη απόκλισης χρωματικού τόνου σε σχέση με το πέριξ υγιές δέρμα
  • Καμουφλάζ με καλλυντικά – ελαχιστοποίηση απόκλισης χρωματικού τόνου σε σχέση με το πέριξ υγιές δέρμα

Η λευκή πιτυρίαση δεν είναι επικίνδυνη. Θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη ενός δερματολόγου, που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.