Προστατεύστε το δέρμα σας

Η φθορά – γήρανση του δέρματος οφείλεται σε δύο κατηγορίες παραγόντων. Η πρώτη κατηγορία συσχετίζεται με το γονιδιακό υπόβαθρο και είναι μια συνεχής διαδικασία, με έναρξη στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής (ενδογενής γήρανση ή χρονογήρανση). Η δεύτερη κατηγορία (εξωγενής γήρανση) περιλαμβάνει την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι η έκθεση στον ήλιο (φωτογήρανση) και το κάπνισμα.

Οι γενικές συστάσεις που αφορούν την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και συνηθειών ισχύουν και για το δέρμα (π.χ. υγιεινή διατροφή, ενυδάτωση, ξεκούραση και καλός ύπνος, αποφυγή στρες, αποφυγή καπνίσματος).

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b11

Η σωστή ενυδάτωση του δέρματος και η αντιηλιακή προστασία (κατάλληλη ένδυση, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αποφυγή απευθείας έκθεσης στον ήλιο όταν η σκιά ενός ανθρώπου είναι μικρότερη από το ύψος του (10:00 με 16:00), χρήση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30 με επανάληψη εφαρμογών ανά δυο ώρες καθώς και μετά από μπάνιο ή εφίδρωση), ιδιαίτερα όσον αφορά το διάστημα μέχρι και το πέρας της εφηβίας είναι καίριας σημασίας.

Σε αυτό το διάστημα το δέρμα είναι περισσότερο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία, συσσωρεύοντας κατά αναλογία μεγαλύτερη φθορά σε σχέση με την περίοδο μετά την ενηλικίωση. Κατά συνέπεια, αποκτά μια «ταυτότητα», της οποίας οι εκδηλώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν αρκετά χρόνια αργότερα (ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΘΥΜΑΤΑΙ!).

Σχετικά με το τεχνητό μαύρισμα, υπογραμμίζεται ότι προκαλεί σημαντικά δερματικά προβλήματα σε βάθος χρόνου και ότι είναι σημαντικός προδιαθετικός παράγοντας για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Το καλύτερο μυστικό ομορφιάς είναι η αντιηλιακή προστασία.