Η δερματολογία δεν ασχολείται πλέον μόνο με τις παθήσεις του δέρματος. Η κοσμητική δερματολογική εξέταση επιτρέπει την αξιολόγηση και βελτίωση της «αισθητικής» υγείας του ασθενή. Εξετάζονται οι αλλοιώσεις οφειλόμενες σε χρόνο- και φωτογήρανση, οι ουλές, οι αλλοιώσεις στα εξαρτήματα του δέρματος (μαλλιά, τρίχες, νύχια) με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής υγείας ως αποτέλεσμα λεπτομερούς εξέτασης, ακριβούς διάγνωσης και στοχευμένων θεραπευτικών στρατηγικών.

Ο επεμβατικός δερματολόγος, συνδυάζοντας γνώσεις κλινικής δερματολογίας και επεμβατικών τεχνικών είναι ο πλέον ειδικός στην αντιμετώπιση, τη βελτίωση, αλλά και τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος κάθε αισθητικού προβλήματος του δέρματος.

Ο κλάδος της αισθητικής δερματολογίας είναι ένας συνδυασμός τέχνης, που σκοπό έχει την ανάδειξη της ομορφιάς και επιστήμης, που επιστρατεύει εξατομικευμένες θεραπευτικές προτάσεις βασισμένες στις ανάγκες κάθε ατόμου. Παραμένει στην πρώτη γραμμή της καινοτόμου τεχνολογίας και συνεχίζει να παρουσιάζει συνεχή εξέλιξη με αποτέλεσμα οι μοντέρνες επεμβατικές και μη επεμβατικές αντιγηραντικές θεραπείες να προσφέρουν υπέροχα αποτελέσματα, με άριστο προφίλ ασφαλείας, ανώδυνα, με ταχύτερους και ευκολότερους χρόνους ανάρρωσης σε σχέση με το παρελθόν.

Θα πρέπει να έχει κανείς πάντοντε κατά νου ότι η βάση της αισθητικής δερματολογίας είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί. Ο στόχος του κάθε επεμβατικού δερματολόγου πρέπει να είναι η φυσική βελτίωση της αισθητικής, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αρμονίας των χαρακτηριστικών του προσώπου και κατ’ επέκταση η βελτίωση του αισθήματος αυτοπεποίθησης και της συνολικής ευημερίας, χωρίς ωστόσο να εγγυάται το αίσθημα ευτυχίας ή βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων. Η αισθητική δερματολογία μπορεί να στρέψει σε μια θετική κατεύθυνση, αλλά το πόσο θα βελτιωθούν οι γενικότερες πτυχές της ζωής ενός ατόμου, είναι αποκλειστικά στο χέρι του.