Η Αισθητική Δερματολογία περιλαμβάνει τις θεραπείες αντιγήρανσης, αλλά και τις βελτιώσεις – θεραπείες επί εδάφους φλεγμονωδών δερματοπαθειών, τραυμάτων και ουλών, εφόσον ως εξωτερικό όργανο που μας περιβάλλει, κάθε παθολογία του δέρματος έχει πάντοτε μία αισθητική διάσταση.

Στη σύγχρονη Αισθητική Δερματολογία, η οποία έχοντας προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών, όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια μεγάλης αποχής από επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, έχει επικρατήσει η τάση συνδυασμού αντιγηραντικών τεχνικών, καθώς εγγυάται βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα με άριστο προφίλ ασφαλείας και ταχύτατους χρόνους ανάρρωσης (lunchtime procedures), με στόχο να διατηρείται το δέρμα σε φόρμα, όπως ένα σώμα που γυμνάζεται (skin fitness).

Η έννοια της καλαισθησίας συνδέεται με τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής, σε κάθε ηλικία. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για όλους και ο καθένας έχει μια διαφορετική ιδέα για το τι είναι ομορφία ως προς τον εαυτό του.

Υπάρχουν συγκεκριμμένοι κανόνες, οι οποίοι εφόσον ακολουθηθούν, μπορούν να βελτιώσουν και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα, προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός. Η μη συμμόρφωση σε αυτούς, συμπεριλαμβανομένου της υπέρβασης των ορίων του φυσικού («πιστευτού»), είναι πιθανό να οδηγήσει σε θεραπευτικά αποτελέσματα χαμηλότερα των προσδοκιών.

Οι σύγχρονοι κανόνες στην αντίληψη της αισθητικής επιβάλλουν σταδιακή, φυσική βελτίωση (less is more!) και τα θεαματικά αποτελέσματα που όλοι θέλουν να μάθουν σε ποιο γιατρό οφείλονται αποτελούν, πλέον, τάση του παρελθόντος.

Ο τρόπος προσέγγισης της Αισθητικής Δερματολογίας είναι μέγιστης σημασίας. Η σε βάθος εξατομικευμένη άναλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε προσώπου καθορίζουν την επιλογή των κατάλληλων θεραπειών, με σκοπό την αναζήτηση του προσωπικού ιδανικού κάλλους και όχι ενός ιδανικού κάλλους με την ευρύτερη έννοια.

Η αναζήτηση της ομορφιάς δε θα πρέπει να γίνεται σε βάρος της εκφραστικότητας του προσώπου, γιατί οι εκφράσεις του προσώπου συνδέονται με την προσωπικότητα ενός ατόμου (μη λεκτική επικοινωνία).

Ο στόχος είναι η διόρθωση μιας εικόνας «αρνητικών συναισθημάτων» (κόπωση, λύπη, θυμός) που εγκαθίστανται με την πάροδο των ετών αντικαθιστώντας την εικόνα «θετικών συναισθημάτων» που χαρακτηρίζουν ένα νεανικό πρόσωπο (φρέσκο, ξεκούραστο, χαρούμενο).

Η σύγχρονη προσέγγιση της ομορφιάς έχει αφήσει πίσω της τη στατική αντίληψη του παρελθόντος, δίνοντας τη θέση της σε μια πιο δυναμική, ενεργητική θεώρηση της ομορφιάς.