Η απώλεια μαλλιών από 30 ως 150 τρίχες ημερησίως θεωρείται φυσιολογική ως μέρος του κύκλου των τριχών, αλλά μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών (λούσιμο, στέγνωμα, χτένισμα).

Τα μαλλιά ανανεώνονται αυτόματα, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός των τριχών της κεφαλής να παραμένει σταθερός.

Η τελογενής τριχόρροια οφείλεται σε διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου της τρίχας. Εμφανίζεται όταν υπάρχει μια σημαντική αύξηση των τριχών που πέφτουν καθημερινά, λόγω της αύξησης της αναλογίας των τριχών που μετατοπίζονται από την φάση ανάπτυξης (αναγενής φάση – anagen) προς την φάση αποβολής (τελογενής φάση – telogen). Φυσιολογικά μόνο το 10% των μαλλιών του τριχωτού κεφαλής είναι σε τελογενή φάση.

Σε τελογενή τριχόρροια, ωστόσο, το ποσοστό μπορεί να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 30%. Αυτό συνήθως συμβαίνει ξαφνικά, σε διάστημα μηνών μετά από την πυροδότηση της κατάστασης από κάποιον εκλυτικό παράγοντα.

Στους συνηθέστερους εκλυτικούς παράγοντες τελογενούς τριχόρροιας περιλαμβάνονται ο τοκετός, το σοβαρό τραύμα ή ασθένεια, ένα στρεσογόνο ή σημαντικό γεγονός της ζωής (όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου), η σημαντική απώλεια βάρους, η ακραία δίαιτα, ένα σοβαρό πρόβλημα του δέρματος που επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, ένα νέο φάρμακο ή η διακοπή ορμονικής θεραπείας. Στο 30% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται καμία αιτία. Η τελογενής τριχόπτωση δεν είναι κληρονομική και μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα δύο φύλα εξίσου.

Φυσική εξέταση

Η τελογενής τριχόρροια συνήθως αφορά ολόκληρο το τριχωτό κεφαλής, όπου παρατηρείται μείωση της πυκνότητας και του όγκου των μαλλιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι χάνουν αρκετά μαλλιά κυρίως μετά το λούσιμο ή το χτένισμα, όταν και τα παρατηρούν στο μπάνιο ή στη χτένα. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν αρκετά μαλλιά στο μαξιλάρι ή στο δάπεδο του σπιτιού. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, εκτός από μερικές φορές που η κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται από μια ήπια ευαισθησία ή αλλοιωμένη αίσθηση στο τριχωτό της κεφαλής (τριχοδυνία). Μπορεί, όμως, να προκαλέσει ανησυχία, να έχει ψυχολογικές συνέπειες και να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής των ατόμων.

Θεραπεία

Η τελογενής τριχόρροια συνήθως υποχωρεί πλήρως χωρίς καμία παρέμβαση, καθώς η διάρκεια της τελογενούς φάσης είναι περίπου 100 ημέρες (3 έως 6 μήνες), περίοδος μετά από την οποία η τρίχα αρχίζει να αναπτύσσεται και πάλι (αναγενής φάση). Ωστόσο, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών, η σταδιακή επαναφορά του όγκου μαλλιών σε κανονικά επίπεδα μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες.

Επίσης, μπορεί να επιμένει, ειδικά εάν η υποκείμενη αιτία δεν αντιμετωπίζεται ή υποτροπιάζει. Η διάκριση της τελογενούς τριχόρροιας από άλλες κατασταστάσεις που προκαλούν τριχόπτωση, όπως για παράδειγμα την ανδρογενετική αλωπεκία (οι δυο καταστάσεις μπορεί και να συνυπάρχουν) ή τη θυρεοειδοπάθεια είναι σημαντική, καθώς αλλάζουν τη θεραπευτική προσέγγιση για τον έλεγχο ή την επίλυση του προβλήματος.

  • Προσδιορισμός – αντιμετώπιση καταστάσεων που πυροδοτούν την τελογενή τριχόρροια.