Το πυογόνο κοκκίωμα είναι μια υπερανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα. Δεν αποτελεί ούτε μόλυνση, που σημαίνει ότι δεν είναι μεταδοτικό, ούτε είναι καρκίνος του δέρματος.

Τις περισσότερες φορές δεν είναι γνωστοί οι λόγοι εμφάνισης του, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει μετά από μικροτραυματισμό του δέρματος (κόψιμο, τσίμημα από αγκάθι). Είναι πιο συχνό σε παιδιά και εφήβους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Φυσική εξέταση

Τα πυογόνα κοκκιώματα είναι ανώδυνοι, ερυθροί, οζώδεις σχηματισμοί (συναθροίσεις μικρών αγγείων), που μπορεί να παρουσιάζουν κρούστα στην επιφάνεια τους μετά από αιμορραγία. Μεγαλώνουν γρήγορα κατά τις πρώτες ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες έχουν την τάση να σταθεροποιούνται. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αιμορραγούν εύκολα, ακόμα και μετά από ασήμαντους μικροτραυματισμούς. Γενικά πρόκειται για μονήρεις βλάβες, ωστόσο η χρήση κάποιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει την έκφυση πολλαπλών βλαβών. Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε, πιο συχνά όμως ανευρίσκονται στο κεφάλι, στο λαιμό, στα δάχτυλα και στο άνω τμήμα του κορμού. Σε περίοδο κύησης συχνή θέση εντόπισης αποτελεί το στόμα.

Θεραπεία

  • Κρυοχειρουργική
  • Απόξεση και ηλεκτροκαυτηρίαση
  • Χειρουργική αφαίρεση

Σε περίπτωση ταχέως αναπτυσσόμενης βλάβης με ή χωρίς αιμορραγία, η εξέταση σε δερματολόγο επιβάλλεται για τον αποκλεισμό καρκίνου του δέρματος.