Υπάρχουν πολλοί τύποι λειχήνα με διαφορετικά κλινικά χαρακτηριστικά, τόσοι που θεωρείται ο μεγάλος «μίμος» της δερματολογίας. Ο πιο συχνός είναι ο ομαλός λειχήνας.

O ομαλός λειχήνας μπορεί να εκδηλωθεί στο δέρμα, στο στόμα, ή / και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαταραχή, πιο συχνή στους μεσήλικες που μερικές φορές εμφανίζεται επί εδάφους άλλων παθήσεων, όπως η ηπατίτιδα C.

Ένας άλλος τύπος ομαλού λειχήνα μπορεί να προκληθεί από αλλεργικές αντιδράσεις (λειχηνοειδές εξάνθημα) σε ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και αρθρίτιδα.

Φυσική εξέταση

Οι δερματικές αλλοιώσεις στον ομαλό λειχήνα αποτελούνται από επιπεδωμένες, ωοειδείς ή πολυγωνικές γυαλιστερού, ερυθρού χρώματος βλατίδες (μικρά λευκά εξογκώματα). Οι βλάβες ενδέχεται να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά οι συνηθέστερες θέσεις εντόπισης είναι γύρω από τους καρπούς και τους αστραγάλους και μπορεί να είναι κνησμώδεις. Στο στόμα, λευκές ή κόκκινες κηλίδες εμφανίζονται πάνω στη γλώσσα ή στην εσωτερική πλευρά του μάγουλου και των ούλων. Στη γεννητική περιοχή ο ομαλός λειχήνας εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρότητας και/ή διαβρώσεων. Μπορεί να συνυπάρχουν αλλοιώσεις στα νύχια (λέπτυνση και διάσπαση) και στο τριχωτό της κεφαλής (ερυθρότητα και απώλεια μαλλιών).

Θεραπεία

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή
  • Ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
  • Από του στόματος κορτικοστεροειδή ή κυκλοσπορίνη για πιο σοβαρές περιπτώσεις
  • Αντιισταμινικά για τη μείωση του κνησμού