Η νευροδερματίτιδα (επίσης γνωστή ως “χρόνιος απλός λειχήνας») είναι μια διαταραχή του δέρματος που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό.

Ο κνησμός φέρνει κνησμό και με αυτόν τον τρόπο εγκαθίσταται ένας φαύλος κύκλος, όπου οι αλλοιώσεις του δέρματος επιδεινώνονται. Μπορεί να σχετίζεται με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) ή ψωρίαση, ωστόσο τις περισσότερες φορές πρόκειται για ευαίσθητους ασθενείς με νευρικότητα, άγχος, κατάθλιψη ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές, στους οποίους ο κνησμός ξεκινάει στις στιγμές χαλάρωσης, σαν μια «γλυκιά φαγούρα». Δεν είναι μια νόσος απειλητική για τη ζωή, ούτε είναι μεταδοτική.

Φυσική εξέταση

Η νευροδερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας του σώματος, με τις πιο συχνές θέσεις εντόπισης να είναι τα άκρα, η οπίσθια επιφάνεια του λαιμού και η περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να προκαλέσει από απλή ερυθρότητα του δέρματος και δευτερογενείς αλλοιώσεις του δέρματος (γρατζουνιές), μέχρι πάχυνση του δέρματος (λειχηνοποίηση) με αλλαγή της χρωματικής όψης (υπερμελάχρωση). Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών, περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Στις περιπτώσεις όπου οι ασθενείς είναι παιδιά, ο εκλυτικός παράγοντας είναι συνήθως τα τσιμπήματα εντόμων.

Θεραπεία             

Η θεραπεία στοχεύει στη μείωση του κνησμού και την ελαχιστοποίηση των δερματικών βλαβών, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος εκδήλωσης της νευροδερματίτιδας.

  • Κοντά νύχια – ελαχιστοποίηση της ζημιάς στο δέρμα όταν το ξύσιμο είναι αναπόφευκτο
  • Τοπική ενυδάτωση – το ξηρό δέρμα αποτελεί εκλυτικό παράγοντα νευροδερματίτιδας
  • Τοπικά κορτικοστεροειδή
  • Ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
  • Αντιισταμικά εκ του στόματος – σε βαρύτερες περιπτώσεις ή όταν η συμμόρφωση με την τοπική θεραπεία είναι δύσκολη
  • Αντιβιοτικά από το στόμα – σε περίπτωση επιμόλυνσης των δερματικών αλλοιώσεων
  • Θεραπεία του άγχους και του στρες
  • Off-label θεραπείες – Τοπικά ανοσοτροποποιητικά, βοτουλινική τοξίνη.Εφαρμόζονται σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει