Οι μυρμηγκιές είναι μη καρκινικές νεοπλασίες του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία. Η μετάδοση γίνεται συνήθως από άμεση επαφή. Ανοσοκατασταλμένα άτομα χαρακτηρίζονται από αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη μυρμηγκιών.

Ο κοινές μυρμηγκιές εντοπίζονται τυπικά στα χέρια και τα δάκτυλα, οι πελματιαίες μυρμηγκιές, στα πέλματα των ποδιών και τα κονδυλώματα στις περιοχές των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Φυσική εξέταση

Κοινή μυρμηγκιά (verruca vulgaris)

Η κοινή μυρμηγκιά είναι μια αλλοίωση στο χρώμα του δέρματος, με τραχιά επιφάνεια, συνήθως στα δάχτυλα, στα χέρια και στα γόνατα. Μπορεί να πρόκειται για μονήρη βλάβη ή για συνάθροιση βλαβών. Συχνά περιέχουν ένα ή περισσότερα μικροσκοπικά μαύρα στίγματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μικρά, θρομβωμένα αιμοφόρα αγγεία.

Επίπεδη μυρμηγκιά (verruca plana)

Πρόκειται για μια αλλοίωση στο χρώμα του δέρματος ή καφεοειδούς απόχρωσης, με σαφή όρια και ελαφρώς επηρμένη, με επιπεδωμένη επιφάνεια. Συνήθως είναι πολλαπλές και γενικά μικρότερες σε διάμετρο σε σχέση με άλλα είδη μυρμηγκιών, με κύριες θέσεις εντόπισης τα χέρια, το πρόσωπο και τις κνήμες.

Πελματιαία μυρμηγκιά (verruca plantaris)

Η πελματιαία μυρμηγκιά είναι μια αλλοίωση στο χρώμα του δέρματος ή ανοιχτού καφέ, με σαφή όρια, που μπορεί να είναι επώδυνη. Οι αλλοιώσεις χαρακτηρίζονται από τραχύτητα και μπορεί να καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα δέρματος και μοιάζουν με κάλους.

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (condyloma acuminatum)

Τα κονδυλώματα είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος στον άνθρωπο. Συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος ή είναι καφεοειδούς απόχρωσης, μπορεί να μοιάζουν με «μίνι κουνουπίδι» και το μέγεθος τους ποικίλλει. Αναπτύσσονται στην ηβική περιοχή, στο πέος, στα χείλη του κόλπου ή στην περιοχή του πρωκτού. Η συνένωση των βλαβών μπορεί να δημιουγήσει εικόνα μεγαλύτερων πλακών. Μερικοί από τους ιούς των κονδυλωμάτων, όπως οι HPV 16, 18, 31, 33 και αρκετοί άλλοι, είναι ογκογόνοι και συσχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού.

Θεραπεία

  • Εμβολιασμός κατά των κονδυλωμάτων
  • Κρυοθεραπεία – πολλαπλές θεραπείες μπορεί να χρειαστούν σε μεγαλύτερες μυρμηγκιές
  • Ηλεκτροκαυτηρίαση
  • Φωτοθερμική καταστροφή Laser
  • Podophyllin
  • Bleomycin – ενδοβλαβικές εγχύσεις
  • Imiquimod – για τη θεραπεία των γεννητικών κονδυλωμάτων