Οι μύκητες μπορούν να μολύνουν το δέρμα, τα μαλλιά, καθώς και τα νύχια των χεριών και των ποδιών (ονυχομυκητίαση).

Προδιαθετικοί παράγοντες όπως υψηλή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία και λιπαρό δέρμα είναι δυνατό να ευνοήσουν την ανάπτυξη μυκήτων στο δέρμα (δερματοφυτία). Οι ονυχομυκητιάσεις είναι σπάνιες στα παιδιά και τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το ζεστό, υγρό περιβάλλον των υποδημάτων και ενδεχομένως η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος λόγω μηχανικής πίεσης ή φθοράς του  αγγειακού δυκτίου καθιστούν τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης πιο δύσκολη.

Φυσική εξέταση

Οι δερματοφυτίες μπορούν να εκδηλωθούν με ποικίλους τρόπους, όπως δακτυλιοειδείς σχηματισμούς με ήπια απολέπιση, υπερχρωμικές ή υποχρωμικές κηλίδες (ποικιλόχρους πιτυρίαση), ερυθρότητα ή απώλεια τριχών (στο τριχωτό κεφαλής). Οι βλάβες μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές, διάσπαρτες στο πρόσωπο, στον κορμό και στα άκρα. Είναι πιθανό να συνυπάρχει κνησμός. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών χαρακτηρίζονται από αλλοιώσεις, στην επιφάνεια, στο χρώμα και στο σχήμα (πάχυνση), τέτοιες που μερικές φορές είναι δύσκολο να κοπούν. Ενδεχόμενη αποκόλληση των ονύχων μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και/ή δυσοσμία.

Θεραπεία

  • Μυκητιάσεις δέρματος, τριχωτού και κεφαλής: αντιμυκητιασικά καθαριστικά, σαμπουάν, κρέμες ή λοσιόν, ή/και αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα
  • Νύχια: αντιμυκητιασικά κρέμες, λοσιόν, ή τζελ, και από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα