Η κνίδωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό οίδημα του δέρματος και των ιστών με συνοδό κνησμό. Μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων όπως η αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, φάρμακα, ή χημικές ουσίες, επί εδάφους χρονίας νόσου (αυτοάνοσα νοσήματα, αγγειακές διαταραχές), ή από στρες στο σώμα από το κρύο ή το ηλιακό φως. Συνήθως, όμως, δεν συσχετίζεται με κάποιον εκλυτικό παράγοντα (ιδιοπαθής).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κνίδωση αυτοπεριορίζεται μέσα σε 24 ώρες, ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να υποτροπιάζει κατά καιρούς.

Φυσική εξέταση

Η κνίδωση χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλαπλών βλαβών που ονομάζονται πομφοί, οι οποίοι αρχικά έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, που μεταβάλλεται εντός λίγων λεπτών για να καταλήξει ορισμένες φορές σε ακανόνιστα, παράξενα γεωμετρικά σχήματα. Το μέγεθος των πομφών ποικίλλει από λίγα χιλιοστά έως λίγα εκατοστά και μπορεί να εντοπίζονται οπουδήποτε στο σώμα. Οι αλλοιώσεις είναι εξαιρετικά κνησμώδεις και επιλύονται χωρίς το σχηματισμό ουλών.

Θεραπεία

  • Πρόληψη – αποφυγή του αιτιολογικού παράγοντα, εφόσον είναι εφικτό
  • Αντιισταμινικά – βοηθούν στην ελάττωση του κνησμού και στην επίλυση των βλαβών του δέρματος
  • Τοπικά κορτικοστεροειδή – αποτελεσματικά για τη μείωση της φλεγμονής
  • Τοπική ενυδάτωση
  • Από του στόματος κορτικοστεροειδή – σε σοβαρότερα περιστατικά

Σε περιπτώσεις που η κνίδωση διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες συνιστάται διερεύνυση για παθήσεις που συσχετίζονται με κνιδωτικά επεισόδια.