Οι καρκίνοι του δέρματος είναι ένα κοινό πρόβλημα, ειδικά σε άτομα με ιστορικό έκθεσης στον ήλιο. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνουν τους παρακάτω τύπους:

  • Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα
  • Ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα
  • Μελάνωμα
  • Δερματικό Τ-κυτταρικό λέμφωμα / Σπογγοειδής μυκητίαση
%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82

Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Ευτυχώς, είναι το λιγότερο επιθετικό. Όταν η διάγνωση για το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα γίνεται νωρίς, αυτοί οι τύποι του καρκίνου του δέρματος δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν δυσμορφίες καταστρέφοντας μεγάλες περιοχές του δέρματος ή άλλων ζωτικών δομών όπως τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη, ενώ το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Το μελάνωμα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Αν και αποτελεί μόλις το 4% όλων των καρκίνων του δέρματος, είναι υπεύθυνο  για το 75% των θανάτων οφειλόμενων σε καρκίνο του δέρματος, λόγω της εξάπλωσης σε άλλα όργανα του σώματος (μετάσταση).

Το δερματικό Τ-κυτταρικό λέμφωμα και η σπογγοειδής μυκητίαση είναι σπάνια λεμφώματα που συνήθως περιορίζονται στο δέρμα, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν εμπλέκοντας εσωτερικά όργανα.

Το δέρμα φαίνεται..! Κάθε φορά που υπάρχει αμφιβολία για οποιοδήποτε ελιά, για οποιοδήποτε νέα ή μεταβαλλόμενη σε όψη αλλοίωση του δέρματος, και γενικά για κάθε αλλαγή στο δέρμα, θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα η γνώμη ενός δερματολόγου.