Εξ ορισμού, οι κύστες είναι κλειστοί σάκοι που έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά, μια επένδυση (κάψουλα) και ένα περιεχόμενο. Οι επιδερμικές κύστες εκδηλώνονται κυρίως σε άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας και είναι συχνές σε ασθενείς με ακμή. Πρόκειται για καλοήθεις, μη μεταδοτικές βλάβες, που αναπτύσσονται αργά και μπορεί να αποβάλλουν τυρώδες (σαν «οδοντόκρεμα»), δύσοσμο υλικό. Είναι συνήθως μονήρεις βλάβες και δεν είναι κληρονομικές, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, όταν αποτελούν μέρος συνδρόμων.

Φυσική εξέταση

Οι επιδερμικές κύστες είναι κίτρινες ή λευκωπές, στρογγυλές, ορισμένες φορές σε σχήμα θόλου και βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Συχνά, υπάρχει ένα μικρό σκουρόχρωμο βύσμα, μέσω του οποίου είναι δυνατόν να παροχετευτεί μέρος του περιεχομένου τους. Μερικές φορές αναπτύσσεται φλεγμονή, μπορεί να κοκκινίσουν και να γίνει αυτόματη παροχέτευση. Το μέγεθος τους ποικίλει από μικρότερο ενός στραγαλιού μεχρί αρκετά εκατοστά σε διάμετρο. Εντοπίζονται οπουδήποτε στο δέρμα, αλλά πιο συχνά στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο άνω τμήμα του κορμού.

Θεραπεία

  • Από του στόματος αντιβιοτικά
  • Παροχέτευση
  • Χειρουργική αφαίρεση

Οι επιδερμικές κύστες δεν είναι επικίνδυνες. Θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη ενός δερματολόγου, που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.