Το δερματοίνωμα είναι μια συχνή, αγνώστου αιτιολογίας, υπερανάπτυξη ινώδους ιστού στο χόριο (το βαθύτερο από τα δύο κύρια στρώματα του δέρματος).

Φυσική εξέταση

Συνήθως εμφανίζεται κατά τη μέση ηλικία, πιο συχνά στις γυναίκες, οπουδήποτε στο σώμα, με κύριες θέσεις εντόπισης τις κνήμες και τα μπράτσα. Είναι ασυμπτωματικό, αλλά περιστασιακά μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό. Πρόκειται για ένα μικρό οζίδιο χρώματος μεταξύ ροζ και καφέ που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, αλλά μέσα στο δέρμα, οπότε κινείνται μαζί με αυτό. Σπάνια είναι μεγαλύτερο από 1cm. Με το τσίμπημα μεταξύ των δύο πρώτων δαχτύλων εμφανίζει μια χαρακτηριστική πτυχή. Πολλές φορές εμφανίζεται μετά από ένα μικρό τραυματισμό στο δέρμα, όπως ένα τσίμπημα από αγκάθι ή ένα τσίμπημα εντόμου. Είναι ακίνδυνο και δεν μεταπίπτει σε καρκίνο.

Θεραπεία

Δεν απαιτείται θεραπεία, παρά μόνο όταν υπάρχει αμφιβολία στη διάγνωση. Διάφορες θεραπευτικές προτάσεις που μπορεί να συζητηθούν για αισθητικούς λόγους:

  • Ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
  • Κρυοχειρουργική
  • Laser φωτοπηξίας
  • Laser φωτοθερμικής καταστροφής
  • Χειρουργική αφαίρεση

Το δερματοίνωμα δεν είναι επικίνδυνο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ατόμων που αναπτύσσεται ένα νέο οζίδιο στο δέρμα, ιδιαίτερα αν είναι χρωματισμένο, θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη ενός δερματολόγου, που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα καθησυχάσει τους ασθενείς.