Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ο γενικός όρος που περιγράφει τη φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος σε διάφορες ουσίες. Οι δύο τύποι δερματίτιδας εξ επαφής είναι η ερεθιστική (ΕΔΕ) και η αλλεργική (ΑΔΕ).

Η ΕΔΕ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία και προκαλείται από παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα, όπως οξέα, διαλύτες, σαπούνια και αρώματα.

Η αλλεργία αναφέρεται σε μια αντίδραση από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων σε μία ουσία (αλλεργιογόνο), η οποία είναι ακίνδυνη για εκείνους που δεν είναι αλλεργικοί σε αυτή. Ως εκ τούτου, η ΑΔΕ εμφανίζεται μόνο σε άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη ουσία ή αλλεργιογόνο. Στους παράγοντες που συνηθέστερα προκαλούν ΑΔΕ περιλαμβάνονται ορισμένα φυτά, αρώματα, βαφές, μέταλλα και το λάτεξ.

Φυσική εξέταση

Στην οξεία μορφή, το δέρμα μπορεί να είναι ερυθρό, ενώ είναι πιθανό να συνυπάρχουν πομφοί ή μικρές φουσκάλες. Στη χρόνια μορφή, το  δέρμα  μπορεί να εμφανίζεται υπερμελαχρωματικό και πεπαχυσμένο. Αμφότερες οι οξείες και οι χρόνιες μορφές συνοδεύονται από κνησμό. Συχνά οι αλλοιώσεις έχουν το σχέδιο και το σχήμα του εμπλεκόμενου παράγοντα που είχε έρθει σε επαφή με το δέρμα.

Θεραπεία

Η αναγνώριση και η αποφυγή των παραγόντων που προσβάλλουν το δέρμα και η πρόληψη μελλοντικών επαφών είναι η πιο σημαντική πτυχή της θεραπείας. Υπάρχουν διάφορα τεστ που βοηθούν στον προσδιορισμό των αιτιολογικών παραγόντων, ιδιαίτερα για τα άτομα με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή
  • Εκ του στόματος κορτικοστεροειδή – σε σοβαρότερα περιστατικά
  • Αντιισταμινικά – ελάττωση του κνησμού