Η βλεννώδης (μυξοειδής) κύστη δαχτύλου είναι μια καλοήθης διόγκωση αγνώστου αιτιολογίας, που εμφανίζεται στα δάχτυλα των χεριών ή, μερικές φορές, στα δάχτυλα των ποδιών και συνήθως βρίσκεται μεταξύ της άρθρωσης και των νυχιών. Είναι συχνότερη σε άτομα άνω των 60 ετών. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται περί κύστης, αλλά περί ψευδοκύστης (δεν υπάρχει τοίχωμα), που δημιουργείται μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας με την άρθρωση. Δεν είναι μεταδοτική και δεν είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος.

Φυσική εξέταση

Η βλεννώδης κύστη δαχτύλου είναι στο χρώμα του δέρματος, κοκκινωπή ή ελαφρώς ημιδιαφανής. Αν μια κύστη αναπτύσσεται επικαλύπτοντας την περιοχή όπου σχηματίζεται το νύχι (μήτρα),  μπορεί να προκαλέσει μια αύλακα κατά το μήκος των νυχιών, η οποία ποικίλει σε πλάτος. Περιστασιακά, ένα ελαφρώς κολλώδες  περιεχόμενο μπορεί να διαρρεύσει από την κύστη. Συνήθως, υπάρχει μόνο μία κύστη, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν περισσότερες από μια, σε διαφορετικά δάχτυλα. Μπορεί να πονάει, κυρίως μετά από τραυματισμούς. Μερικές φορές υπάρχουν συμπτώματα αρθρίτιδας με πόνο, δυσκαμψία και παραμόρφωση της άρθρωσης δίπλα στην κύστη. Μπορεί να επιμολυνθεί και να μεγαλώσει ξαφνικά, να κοκκινίσει, να γίνει επώδυνη και ζεστή.

Θεραπεία

  • Παροχέτευση του υγρού κύστης σε συνδυασμό με κρυοθεραπεία
  • Χειρουργική επέμβαση – αφαίρεση, απόξεση ή καυτηρίαση της κύστης, εντοπισμός του σημείου διαρροής του περιεχομένου από την άρθρωση και στη συνέχεια κλείσιμο της εν λόγω διαρροής