Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος και η πιο συχνή μορφή καρκίνου στον άνθρωπο. Εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα, σε σχέση με άτομα με πιο σκούρο δέρμα και περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να έχει επιθετική και καταστροφική συμπεριφορά στους πέριξ ιστούς του δέρματος, αλλά σπάνια εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του σώματος. Αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος τείνουν να εμφανίζονται σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος.

Φυσική Εξέταση

Η όψη και τα κλινικά χαρακτηριστικά της βλάβης του δέρματος εξαρτώνται από τον τύπο του βασικοκυτταρικού καρκινώματος και την ηλικία της βλάβης. Οι συνηθέστεροι τύποι είναι οι εξής:

Οζώδες βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από μια κηρώδη ή ροζ απόχρωση και μπορεί να είναι ομφαλωτός ή να εμφανίζει εξέλκωση στο κέντρο της βλάβης. Εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος.

Επιφανειακό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτές οι αλλοιώσεις χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα, είναι στρογγυλές με σαφή όρια. Οι βλάβες μπορεί να παρουσιάζουν κεντρική διάβρωση και/ή εφελκίδες. Αυτός ο τύπος βλάβης εντοπίζεται συνηθέστερα στο στήθος.

Μελαχρωματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτός ο τύπος βασικοκυτταρικού καρκινώματος χαρακτηρίζεται από την περίσσεια μελανίνης και εμφανίζεται ως ένα λαμπερό, μπλε-μαύρο οζίδιο ή πλάκα. Μπορεί να μοιάζει με μελάνωμα.

Ουλωτικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτός ο τύπος είναι λιγότερο συχνός, αλλά αποτελεί μια πιο επιθετική μορφή. Εμφανίζεται ως πλάκα που μοιάζει με ουλή.

Θεραπεία

Πρόληψη – αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ή άλλες πηγές ακτινοβολίας (σολάριουμ), χρήση αντιηλιακών, προστατευτική ενδυμασία.

Η χειρουργική εκτομή είναι η θεραπεία εκλογής.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να είναι επικίνδυνο. Επί υποψίας, θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα η γνώμη ενός δερματολόγου, ο οποίος θα αποκλείσει ή θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.