Η ανεμευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής συνδρομή που εμφανίζεται πιο συχνά κατά την παιδική ηλικία, συνήθως πριν από την ηλικία των 10 ετών. Η περίοδος μεταδοτικότητας εκτείνεται από 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 4-5 ημέρες μετά, ή μέχρι οι βλάβες να σχηματίσουν εφελκίδες.

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή, μέσω των εκκρίσεων των δερματικών βλαβών και από αερομεταφερόμενα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Συναντάται όλο το χρόνο, αλλά είναι πιο συχνή την άνοιξη. Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε ενήλικες, όπου μπορεί να περιπλακεί από πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα. Από τη στιγμή που ένα άτομο νοσήσει από ανεμευλογιά, ο ιός της ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα  (VZV) μπορεί να επανενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή, με τη μορφή έρπητα ζωστήρα.

Φυσική εξέταση

Ήπια πρόδρομα συμπτώματα (πυρετός, αδιαθεσία) μπορεί να προηγούνται 1-2 ημέρες προ της έκθυσης του εξανθήματος, κυρίως στους ενήλικες. Οι βλάβες της ανεμοβλογιάς είναι κνησμώδεις εμφανίζονται αρχικά στο κεφάλι και εξαπλώνονται ταχέως στον κορμό και στο υπόλοιπο σώμα με διαδοχικές εκθύσεις. Συνήθως οι βλάβες ξεκινούν ως μικρά εξογκώματα, που αναπτύσσονται σε ομάδες, εξελίσσονται σε φλυκταινίδια που τελικά σπάνε και αφήνουν εφελκίδες. Είναι χαρακτηριστική η συνύπαρξη βλαβών σε διαφορετικά στάδια. Οι δερματικές βλάβες μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία, ή ξηρό βήχα.

Θεραπεία

  • Εμβολιασμός
  • Πρόληψη – η αποφυγή επαφής με μολυσμένα άτομα είναι σημαντική
  • Αντιισταμινικά – ελάττωση κνησμού
  • Ήπια καθαριστικά και τοπική ενυδάτωση
  • Από του στόματος αντιιικά φάρμακα – μπορεί να μειώσουν τη βαρύτητα της νόσου, ιδιαίτερα σε ανοσοκατασταλμένα άτομα
  • Αντιβιοτικά – θεραπεία δευτερογενών λοιμώξεων του δέρματος

Αντενδείκνυται η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου περιέχει acetylsalicylic acid, γιατί ο συνδυασμός αυτός έχει συσχετιστεί με μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο του Reye.