Ακτινική υπερκεράτωση (προκαρκινικές αλλοιώσεις)

Η επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βλαβών του δέρματος που ονομάζονται ακτινικές υπερκερατώσεις. Πρόκειται για δυσχρωμικές αλλοιώσεις του δέρματος που συνήθως εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα, ή νωρίτερα σε άτομα με μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο. Παρατηρούνται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, σε σχέση με εκείνα με πιο σκούρο δέρμα.

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή ασχολούνται με υπαίθρια αθλήματα (outdoor activities) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτές τις βλάβες.

Φυσική Εξέταση

Πρόκειται για αλλοιώσεις στο χρώμα του δέρματος, ερυθρές ή καστανόχρωες, που εμφανίζουν τραχύτητα ή πάχυνση κατά την ψηλάφιση. Οι βλάβες είναι συνήθως στρογγυλές και μικρότερες από 1 cm σε διάμετρο. Συνηθέστερα εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο λαιμό, στους βραχίονες, στα χέρια και στις κνήμες, μπορεί να είναι μεμονωμένες ή πολλαπλές, διάσπαρτες σε όλο το σώμα ή μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Θεραπεία

Η πρόληψη είναι η πιο σημαντική πτυχή της διαχείρισης αυτών των αλλοιώσεων, αφού οι ακτινικές υπερκερατώσεις θεωρούνται προκαρκινικές αλλοίωσεις με πιθανότητα εξέλιξης σε καρκίνο του δέρματος που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα. Η πρόληψη περιλαμβάνει την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, όποτε είναι δυνατόν, καθώς και τη χρήση αντιηλιακών σε καθημερινή βάση από ευαίσθητα άτομα.

Η χρήση τοπικών σκευασμάτων, η κρυοθεραπεία, τα χημικά peeling και η φωτοθερμική καταστροφή laser αποτελούν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ακτινικών υπερκερατώσεων. Σε περίπτωση που η κλινική εικόνα δεν επιτρέπει τον αποκλεισμό εξαλλαγής της αλλοίωσης σε επιθηλίωμα και απαιτείται παθολογοανατομικός έλεγχος (βιοψία), μέθοδος εκλογής είναι ο συνδυασμός shave αφαίρεσης με ηλεκτροκαυτηρίαση, που συνδυάζει τη δυνατότητα λήψης βιοπτικού υλικού προς έλεγχο, με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη. Επί υποψίας, θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα η γνώμη ενός δερματολόγου, ο οποίος θα αποκλείσει ή θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.