Οι λοιμώξεις από τον ιό του απλού έρπητα (HSV) είναι συχνές και μπορεί να συμβούν σε οποινδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο HSV είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με τη μολυσμένη περιοχή. Από τη στιγμή που μολυνθεί με τον ιό, ένα άτομο μπορεί να έχει επαναλαμβανόμενα υποτροπιάζοντα επεισόδια HSV λοίμωξης. Οι δύο κύριοι τύποι HSV περιλαμβάνουν τον HSV-1 (στοματικό στέλεχος) και τον HSV-2 (γεννητικό στέλεχος).

Ο ερπητικές αλλοιώσεις μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αν και ο HSV-1 είναι πιο συχνός γύρω ή μέσα στο στόμα, στη μύτη και στην περιοχή του προσώπου, ενώ ο HSV-2 εμφανίζεται συχνότερα στις περιοχές των γεννητικών οργάνων, αλλά και την περιοχή του στόματος από το στοματικό σεξ με ένα μολυσμένο σύντροφο. Ο ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θεραπεύεται.

Φυσική εξέταση

Στα πρόδρομα συμπτώματα, πριν ακόμα από την εμφάνιση του ερπετικού εξανθήματος, περιλαμβάνονται ο κνησμός, το αίσθημα καύσου και/ή ο πόνος στην περιοχή που έχει μολυνθεί. Στη συνέχεια αναπτύσσεται φλεγμονή παρουσία μικρών, ομαδοποιημένων φυσσαλίδων επί ερυθηματώδους βάσης, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε φλύκταινες που σπάνε, ορορροούν, αφήνοντας στη θέση τους κρούστες. Ενδέχεται να εμφανιστούν εξέλκωση και δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

Υποτροπιάζοντα επεισόδια ερπετικής λοίμωξης εμφανίζονται συχνά στην ίδια περιοχή με το πρώτο κρούσμα αλλά μπορεί να γίνουν λιγότερο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου.

Θεραπεία

Η αποφυγή άμεσης επαφής με τις πάσχουσες περιοχές είναι το κλειδί για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι βλάβες θα θεραπευθούν χωρίς ιατρική αγωγή.

  • Η χρήση αντιιικών φαρμάκων από το στόμα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) κατά την περίοδο της πρόδρομης συμπτωματολογίας μπορεί να καταστείλει πλήρως την εμφάνιση του εξανθήματος
  • Μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, αντιιικά φάρμακα από το στόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την σοβαρότητα και τη διάρκεια του εξανθήματος εφόσον η θεραπεία ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, εντός των πρώτων 72 ωρών
  • Σε περίπτωση συχνών, επαναλαμβανόμενων επεισοδίων έρπητα, προτείνεται θεραπεία καταστολής του έρπητα με λήψη αντιιικών φαρμάκων από το στόμα σε τακτική βάση για την πρόληψη μελλοντικών υποτροπών
  • Αντιβιοτικά σε περίπτωση δευτερογενούς βακτηριακής λοίμωξης