Η βελτίωση της ρυτίδωσης και της χαλάρωσης του προσώπου (lifting effect), καθώς και των κηλίδων που δημιουργούνται από τη συσσωρευτική βλάβη λόγω έκθεσης στον ήλιο μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση αντιγηραντικών – ανανεωτικών laser, προσδίδοντας στο δέρμα λάμψη, χρωματική ομοιομορφία, ανανεωμένη όψη.

Επίσης, αυτή η κατηγορία laser χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της εικόνας ουλών (scar revision).

Τα αντιγηραντικά – ανανεωτικά laser διακρίνονται σε αφαιρετικά (ablative lasers), που προκαλούν εξάχνωση και άμεση απομάκρυνση του ιστού, ή μη αφαιρετικά (non ablative lasers), τα οποία θερμαίνουν και προκαλούν πήξη του δέρματος, χωρίς να προσβάλλεται η επιδερμίδα. Τα κλασματικά laser (fractional lasers), λόγω της μικρότερης βλάβης που προκαλούν στο δέρμα, έχουν πολύ γρήγορους χρόνους ανάρρωσης.

Η αρχή λειτουργίας των laser βασίζεται στην ελεγχόμενη βλάβη που προκαλείται στο δέρμα, η οποία ενεργοποιεί τους επουλωτικούς μηχανισμούς, προάγοντας την κυτταρική ανανέωση και την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, την αντικατάσταση των «φθαρμένων» κυττάρων με νέα, υγιή, απολύτως λειτουργικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας ενός κουρασμένου, θαμπού, φωτο- και χρονογηρασμένου δέρματος.

Η φωτοανανέωση με laser μπορεί να συνδυαστεί με πολλές αντιγηραντικές τεχνικές, ο συνδυασμός των οποίων προσφέρει, αθροιστικά, καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.