Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια ιογενής λοίμωξη του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά (γυμναστήριο, κολυμβητήριο, βρώμικο νερό ή άμμος στις παραλίες), αλλά και σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες. Άτομα με ξηρό δέρμα είναι πιο εύκολο να μολυνθούν.
Είναι πιο συχνή στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Μεταδίδεται με τη δερματική επαφή αλλά και με κοινά χρησιμοποιούμενα λευκά είδη, όπως πετσέτες, σεντόνια ή ρούχα. Αν και δεν είναι μια σοβαρή πάθηση, οι δερματικές αλλοιώσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια. Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη με έκφυση εκατοντάδων βλαβών.
Φυσική εξέταση
Οι δερματικές βλάβες είναι μικρές, στρογγυλές, στο χρώμα του δέρματος ή ροζ ογκίδια (βλατίδες) με ομφαλωτό κέντρο που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό. Πιο συχνά ανευρίσκονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στις μασχάλες και στα χέρια, ενώ σε ενήλικες εμφανίζονται και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι βλάβες συνήθως είναι διάσπαρτες, αλλά μπορεί να είναι και ομαδοποιημένες.
Θεραπεία
Η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη και οι βλάβες αποδράμουν με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η πρόληψη είναι σημαντική. Συνιστάται η αποφυγή επαφής με το δέρμα μολυσμένων ατόμων καθώς και η χρήση κοινών λευκών ειδών.
- Απόξεση και εφαρμογή βάμματος ιωδίου – οι περισσότερες βλάβες μπορούν να απομακρυνθούν με ελάχιστη δυσφορία ή αιμορραγία
- Κρυοθεραπεία – η ψύξη για μερικά δευτερόλεπτα είναι αποτελεσματική και προκαλεί ελάχιστο πόνο
- Ηλεκτροκαυτηρίαση – σε βλάβες που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες
- Φωτοθερμική καταστροφή Laser
- Χημική καταστροφή – εντελώς ανώδυνη, χρήσιμη σε παιδιά