Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, de novo ή επί εδάφους προϋπάρχοντος σπίλου (ελιάς). Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυτού του τύπου καρκίνου του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας, αφού χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό εξάπλωσης σε άλλες περιοχές του σώματος (μετάσταση).

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς ηλικίας 15 έως 50 ετών. Άτομα με έντονη έκθεση στον ήλιο (συμπεριλαμβανομένων των σολάριουμ) και οικογενειακό ιστορικό μελανώματος έχουν υψηλότερο κίνδυνο για αυτό τον καρκίνο του δέρματος.

Σημεία μελανώματος –  κανόνας ABCDE

Σε κάθε σπίλο ή νέα βλάβη στο δέρμα  που είναι ασύμμετρη, έχει ακανόνιστα όρια, παρουσιάζει χρωματική ποικιλομορφία, ή έχει αλλάξει, θα πρέπει να τίθεται η υποψία για μελάνωμα. Ορισμένες μορφές μελανώματος αναπτύσσονται πιο αργά, ενώ άλλες μορφές μεγαλώνουν σε μέγεθος γρηγορότερα.

A (Asymmetry): Ασυμμετρία – το ένα μισό διαφέρει σε σχέση με το άλλο μισό.

Β (Border irregularity): Ακανόνιστα όρια – απότομα ή ακαθόριστα.

C (Color): Χρώμα – χρωματική ποικιλομορφία εντός της βλάβης (αποχρώσεις του καφέ, μαύρο, κυανό, κόκκινο, λευκό).

D (Diameter): διάμετρος κατά κανόνα μεγαλύτερη από 6mm.

Ε (Evolution): Εξέλιξη της βλάβης – διεύρυνση, πάχυνση.

Άλλες ύποπτες αλλαγές σε μια ελιά περιλαμβάνουν αλλαγή στην υφή, κνησμό ή εξέλκωση.

Θεραπείες μελανώματος

  • Ευρεία χειρουργική εκτομή της βλάβης
  • Παραπομπή σε ειδικό κέντρο παρακολούθησης και αντιμετώπισης μελανωμάτων για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία όταν απαιτείται

Σε κάθε ασθενή συνιστάται ο τακτικός αυτοέλεγχος (κάθε 3 μήνες το αργότερο) και η τακτική παρακολούθηση των μελαγχρωματικών βλαβών από δερματολόγο (τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή πιο συχνά εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία) για την εντόπιση αλλαγών ή έκφυσης νέων βλαβών στο δέρμα.

Το μελάνωμα είναι επικίνδυνο. Επί υποψίας μελανώματος θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα η γνώμη ενός δερματολόγου, ο οποίος θα αποκλείσει ή θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.