Το μέλασμα, που ονομάζεται επίσης «χλόασμα» (ευρύτερα γνωστό και ως πανάδες), είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος των ενηλίκων, κατά την οποία υπερμελαχρωματικές κηλίδες, καφέ ή γκριζωπής απόχρωσης, αναπτύσσονται στο δέρμα, κυρίως του προσώπου. Η ακριβής αιτία που προκαλείται το μέλασμα είναι άγνωστη.
Ο ορμονολογικός παράγοντας (εγκυμοσύνη, ορμονικά φάρμακα, από του στόματος αντισυλληπτική αγωγή, παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών) και η έκθεση στον ήλιο αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις εγκύους και στα άτομα με πιο σκούρο δέρμα που ζουν σε ηλιόλουστες περιοχές. Δεν αποτελεί λοιμώδη πάθηση, ως εκ τούτου δεν είναι μεταδοτική και δεν οφείλεται σε αλλεργία. Είναι μια καλοήθης κατάσταση, χωρίς κίνδυνο να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος.
Φυσική εξέταση
Το μέλασμα εμφανίζεται ως μια πιο σκουρόχρωμη από το κανονικό δέρμα κηλίδα, με κύριες θέσεις εντόπισης τα μάγουλα, το μέτωπο, το άνω χείλος, τη μύτη και το πηγούνι, συνήθως με ένα συμμετρικό πρότυπο. Μπορεί να περιορίζεται στα μάγουλα και στη μύτη ή στο δέρμα της περιοχής της γνάθου. Επιδεινώνεται συνήθως το καλοκαίρι και βελτιώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κατάσταση είναι ασυμπτωματική, αλλά προκαλεί συναισθηματικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής, λόγω της μη αποδοχής της αισθητικής εμφάνισης από τα άτομα που το εκδηλώνουν.
Θεραπεία
Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν το μέλασμα. Όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επιλυθεί μέσα σε λίγους μήνες μετά τον τοκετό, χωρίς να είναι απαραίτητη θεραπεία.
- Αποφυγή γνωστών παραγόντων κινδύνου (αντισυλληπτικά χάπια, έκθεση στον ήλιο)
- Κατάλληλος ρουχισμός προστασίας από τον ήλιο (συμπεριλαμβανομένου του καπέλου και των γυαλιών ηλίου)
- Συστηματική χρήση αντιηλιακών (SPF≥30) – οι περιοχές του δέρματος με μέλασμα μαυρίζουν περισσότερο από τις υπόλοιπες περιοχές
- Λευκαντικοί παράγοντες – υδροκινόνη, αζελαϊκό οξύ
- Τοπικά ρετινοειδή
- Χημικό peeling – αφαιρούν την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος που περιέχει περίσσεια χρωστικής και συμβάλει στη μεγαλύτερη διείσδυση της τοπικής θεραπείας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της
- Δερμοαπόξεση – ομοίως, αφαιρούν την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος που περιέχει περίσσεια χρωστικής και συμβάλει στη μεγαλύτερη διείσδυση της τοπικής θεραπείας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της
- Laser – αναλόγως του τύπου του laser, δράση όπως τα χημικά peeling και η δερμοαπόξεση (φωτοθερμική καταστροφή CO2 Ή Er:YAG laser) ή απευθείας στόχευση της περίσσειας χρωστικής laser εκλεκτικής καταστροφής των μικροσωματιδίων χρωστικής (Q-switched laser)
- Kαμουφλάζ – καλλυντικά με χρώμα, που ταιριάζουν στο δέρμα του ατόμου