Το κερατοακάνθωμα είναι ένας σχετικά συχνός, ασυμπτωματικός, καλοήθης όγκος του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως σε ηλιοεκτεθειμένες περιοχές στο δέρμα, μερικές φορές μετά από μικροτραυματισμό. Κλινικά δεν μπορεί εύκολα να διαφοροποιηθεί από μια πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα. Το κερατοακάνθωμα μεγαλώνει γρήγορα σε μέγεθος κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, αλλά δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Χωρίς θεραπεία, συνήθως αυτοπεριορίζεται σε 4-6 μήνες.

κερατοακάνθωμα

Φυσική εξέταση

Το κερατοακάνθωμα εντοπίζεται πιο συχνά στο πρόσωπο και λιγότερο συχνά στα άκρα. Συνήθως είναι μονήρες και περιβάλλεται από το κανονικό δέρμα. Η συμπεριφορά του κερατοακανθώματος χαρακτηρίζεται από 3 στάδια κάθε ένα εκ των οποίων διαρκεί 2 έως 3 μήνες.

Αρχικά υπάρχει μία ταχεία φάση ανάπτυξης. Στη συνέχεια ακολουθείται από μια στατική φάση, όπου η βλάβη παραμένει αμετάβλητη και τελικά καταλήγει σε μια φάση επούλωσης – αποδρομής. Ανάλογη είναι και η κλινική εικόνα. Στην αρχή εμφανίζεται ως ένα μικρό, στρογγυλό, στο χρώμα του δέρματος ή κόκκινο οζίδιο.

Καθώς μεγαλώνει, παίρνει την χαρακτηριστική εμφάνιση του. Γίνεται σκληρό, σε σχήμα θόλου, με λεία επιφάνεια και ένα κεντρικό βύσμα κερατίνης. Εάν το βύσμα αφαιρεθεί, παραμένει ένας κρατήρας, προσδίδωντας στο κερατοακάνθωμα την όψη ενός «μίνι ηφαιστείου». Καθώς συρρυκνώνεται, επιπεδώνεται αφήνοντας τελικά μόνο μια ουλή.

Θεραπεία

  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Curettage σε συνδυασμό με ηλεκτροκαυτηρίαση

Το κερατοακάνθωμα μοιάζει με επιθηλίωμα (βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό). Θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα η γνώμη ενός δερματολόγου, ο οποίος θα αποκλείσει ή θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.