Η θυλακική υπερκεράτωση είναι μια πολύ συνηθισμένη και εντελώς ακίνδυνη πάθηση, που όμως μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία.

%ce%b8%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7

Φυσική εξέταση

Μικρά κεράτινα βύσματα (διαμέτρου 1-2mm) αποφράσουν τους θύλακες των τριχών στο ανώτερο τμήμα τους, με αποτέλεσμα την αίσθηση τραχύτητας κατά την αφή του δέρματος (σαν να έχει ανατριχιάσει). Συνηθέστερες θέσεις εντόπισης αποτελούν η οπίσθια βραχιώνια και η πρόσθια μηριαία χώρα. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα γύρω από τις δερματικές αλλοιώσεις. Τα αίτια που προκαλούν τη θυλακική υπερκεράτωση δεν ειναι γνωστά, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση. Το κάθε παιδί ενός προσβεβλημένου γονέα έχει πιθανότητα περίπου 50% να εμφανίσει την πάθηση. Το πρόβλημα εκδηλώνεται συνήθως στην παιδική ηλικία και γίνεται όλο και πιο εμφανές κατά την εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται το καλοκαίρι και να επιδεινώνεται το χειμώνα, ίσως γιατί το χειμώνα το δέρμα είναι συνήθως πιο ξηρό. Ενίοτε μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό, αλλά συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μερικές φορές η πάθηση βελτιώνεται με την πάροδο των ετών.

Θεραπεία

  • Τοπική ενυδάτωση, μαλακτικά
  • Τοπική θεραπεία με σκευάσματα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ και/ή ουρία
  • Τοπικά κορτικοστεροειδή