To δακτυλιοειδές κοκκίωμα είναι μια φλεγμονώδης, χρόνια, αγνώστου αιτιολογίας, πάθηση του δέρματος. Είναι ακίνδυνη, εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες σε σχέση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ασυμπτωματικές, εκτός από μερικές περιπτώσεις όπου συνοδεύονται από ήπιο κνησμό. Συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία μετά από αρκετούς μήνες ή λίγα χρόνια. Περιστασιακά το δακτυλιοειδές κοκκίωμα συνδέεται με σακχαρώδη διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς ή λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας (κυρίως στο δίασπαρτο τύπο), αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γενικά υγιείς.

Φυσική εξέταση

To δακτυλιοειδές κοκκίωμα εκδηλώνεται με βλατίδες σε δακτυλιοειδή διάταξη. Ο συνηθέστερος τύπος είναι το εντοπισμένο δακτυλιοειδές κοκκίωμα, όπου οι αλλοιώσεις εντοπίζονται στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και ποδιών, στους αγκώνες και στα γόνατα, ενώ ενίοτε η κλινική εικόνα γενικεύεται σε όλο το σώμα (γενικευμένη μορφή). Άλλες μορφές δακτυλιοειδούς κοκκιώματος αποτελούν το υποδερματικό δακτυλιοειδές κοκκίωμα (ανώδυνο οζίδιο στα άκρα, ειδικά στο πρόσθιο μέρος της κνήμης, ή στο τριχωτό της κεφαλής, σχεδόν αποκλειστικά σε υγιή παιδιά), και το διατιτραίνον (σπάνιο, ομφαλωτές ή/και εφελκιδοποιημένες βλατίδες στη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών, φλύκταινες, ουλές).

Θεραπεία

Καμία θεραπεία δεν είναι απαραίτητη καθώς οι περισσότερες αλλοιώσεις αυτοπεριορίζονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι κρέμες κορτικοστεροειδών μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του εξανθήματος γρηγορότερα και να ελαττώσουν τον κνησμό

  • Ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
  • Κρυοθεραπεία

Το δακτυλιοειδές κοκκίωμα δεν είναι επικίνδυνο. Θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη ενός δερματολόγου, που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.