Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται κατά της ρίζας της τρίχας, προκαλώντας απώλεια των μαλλιών στο τριχωτό κεφαλής και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο σώμα. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιονδήποτε, αν και τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες επηρεάζονται πιο συχνά, καθώς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό για τη νόσο. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές συνέπειες και να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Φυσική εξέταση

Η τριχόπτωση συνήθως ξεκινά με την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων μικρών, στρογγυλών, λείων, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρώς ερυθρών «μπαλωμάτων» στο τριχωτό της κεφαλής. Η παρουσία των μικρών τριχών με κωνικά άκρα (σημείο θαυμαστικού) είναι χαρακτηριστική, αλλά όχι πάντοτε εμφανής. Τα φρύδια, οι βλεφαρίδες, τα γένια και οι τρίχες του σώματος ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν. Πριν από την απώλεια μαλλιών μπορεί να εμφανιστεί κνησμός.

Θεραπεία

  • Κρέμες ή ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών βοηθούν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων τριχών
  • Τοπικά θεραπευτικά σκευάσματα που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών (minoxidil)
  • Μεσοθεραπεία
  • Τοπική θεραπεία με ουσίες που μεταβάλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού στις πληγείσες περιοχές του δέρματος (σκευάσματα πίσσας, anthralin)
  • Φάρμακα εκ του στόματος όπως η πρεδνιζόνη ή μεθοτρεξάτη χρησιμοποιούνται σπάνια