Το έκζεμα, (ατοπική δερματίτιδα), είναι χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του δέρματος με κνησμό, ορορροή και σχηματισμό κρουστών.

Αυτή η κατάσταση αρχίζει κατά την παιδική ηλικία και συχνά εμφανίζεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας ή σε άτομα με άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται κατά την πρώιμη βρεφική και παιδική ηλικία και μπορεί περιστασιακά να επιμείνει  στην ενήλικη ζωή.

Η ακριβής αιτία της ατοπικής δερματίτιδας είναι άγνωστη, ωστόσο πιστεύεται ότι η παρουσία ενός ελαττωματικού φραγμού του δέρματος, σε συνδυασμό με μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Είναι γνωστό ότι μια μετάλλαξη σε μία πρωτεΐνη του δερματικού φραγμού που ονομάζεται filaggrin αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για την ατοπική δερματίτιδα.

Φυσική Εξέταση

Στα βρέφη, η ατοπική δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από ξηρό, σκασμένο δέρμα με συνοδό κνησμό,  συχνά με ορορροή που ακολουθείται από σχηματισμό κρουστών.

Αυτές οι βλάβες συνήθως βρίσκονται στο μέτωπο, στα μάγουλα, στο τριχωτό της κεφαλής και στις πτυχές του δέρματος των άνω και κάτω άκρων. Στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες οι δερματικές αλλοιώσεις είναι πεπαχυσμένες, με συνυπάρχουσες κρούστες και δυσχρωμίες, συνήθως στο λαιμό, στις πτυχές, στους αγκώνες, στα γόνατα και είναι κνησμώδεις.

Θεραπεία

  • Ενυδάτωση
  • Χρήση ήπιων καθαριστικών
  • Τοπικά ή από του στόματος κορτικοστεροειδή
  • Ανοσοτροποποιητικές αλοιφές, όπως tacrolimus ή pimecrolimus
  • Ανοσορρυθμιστικοί εκ του στόματος παράγοντες σε σοβαρότερα περιστατικά
  • Αντιισταμινικά για τον έλεγχο του κνησμού
  • Αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων και τη μείωση του βακτηριακού αποικισμού στο δέρμα, ο οποίος μπορεί να συμβάλει σε αναζοπυρώσεις του εκζέματος σε ορισμένους ασθενείς